Gå till innehåll

Liisa Jokinen har utnämnts till ledande sakkunnig i den nationella barnstrategin

Nyheter

Artikelns författare Barnstrategin

Liisa Jokinen har utnämnts till ledande sakkunnig i den nationella barnstrategin den 1 september 2024–31 maj 2025.

En kvinna med glasögon stannar framför tavlor

Social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso har utnämnt politices magister Liisa Jokinen till ledande sakkunnig i den nationella barnstrategin den 1 september 2024–31 maj 2025. Utnämningen har gjorts för den tid som ledande sakkunnig Johanna Laisaari är tjänstledig.

Jokinen övergår till rollen från uppgiften som specialsakkunnig vid enheten för barn och unga vid social- och hälsovårdsministeriet. Dessförinnan har hon arbetat som socialarbetare samt i sakkunnig- och chefsuppgifter bland annat inom tjänster för barn, unga och familjer. Inom statsrådet har Jokinen bland annat arbetat med beredningen av Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster, bekämpningen av ungdoms- och gängbrottslighet samt lagstiftningen om mentalvårdstjänster för barn och unga.

”Det är inspirerande att få delta i arbetet med att etablera barnstrategins roll och verksamhet i statsrådet.” Vårt viktiga mål är att hitta de mest verkningsfulla sätten att främja tillgodoseendet av barnets rättigheter inom alla förvaltningsområden och på alla förvaltningsnivåer. Under hösten strävar vi efter att förtydliga verksamhetsstrukturerna och verksamhetspraxisen, inom ramen för vilka vi i fortsättningen kan föra en kontinuerlig dialog med olika aktörer”, Jokinen säger.

Finlands första nationella barnstrategi publicerades 2021. Den baserar sig på konventionerna om grundläggande och mänskliga rättigheter och visionen är ett genuint barn- och familjevänligt Finland som respekterar barnets rättigheter. Barnstrategin genomförs genom en genomförandeplan som utarbetas varje regeringsperiod. I samband med barnstrategin genomförs också den europeiska barngarantin (European Child Guarantee) som godkändes 2021.

Ledande sakkunnigen ansvarar för att främja det nationella genomförandet av den nationella barnstrategin och den europeiska barngarantin samt för att stödja och samordna det förvaltningsövergripande och parlamentariska samarbetet kring barnstrategin.

Mer information

Direktör Elina Palola elina.palola(a)gov.fi