Gå till innehåll

Aktualitetsöversikt över den nationella barnstrategin

Nyheter

Artikelns författare Laura Kuusio

Aktualitetsöversikt över den nationella barnstrategin

Den nationella barnstrategin ordnade en aktualitetsöversikt tisdagen den 1 oktober 2024. Syftet med evenemanget var att förmedla information om hur verkställighetsplanen för barnstrategin framskrider samt att diskutera behoven att utveckla det förvaltningsövergripande samarbetet. Till det öppna webbevenemanget bjöds in yrkespersoner som arbetar med barn och familjer från kommuner, välfärdsområden, organisationer och församlingar.

Den nationella barnstrategins ställning etablerades våren 2023 genom permanent finansiering som en del av statsrådets verksamhet. Vid social- och hälsovårdsministeriets enhet för barn och unga inrättades fyra ordinarie tjänster i barnstrategigruppen. Gruppen har till uppgift att genom regeringarnas genomförandeplaner tväradministrativt främja genomförandet, uppföljningen och rapporteringen av barnstrategin samt samordna den europeiska barngarantin.

Vid mötet presenterades barnstrategigruppens centrala mål under denna regeringsperiod: etablering av etablerade strukturer och verksamhetsprinciper för barnstrategiarbetet i statsrådet som sträcker sig över regeringsperioderna. Centrala teman i detta arbete är att stödja bedömningen av konsekvenserna för barn vid beredningen av lagstiftningen, att främja barns delaktighet och hörande samt barnbudgetering och att stärka samarbetet mellan barnrelaterade program i statsrådet. Barnstrategin fortsätter också att upprätthålla utbildningshelheten Barnets rättigheter 365 och att informera om barnets rättigheter.

Vid mötet behandlades också betydelsen av tväradministrativt samarbete när det gäller tillgodoseendet av barnets rättigheter och diskuterades hur det gemensamma systematiska arbetet för att främja barns, ungas och familjers välfärd, hälsa och säkerhet bör utvecklas. I diskussionen betonades behovet av nationell styrning och forum för utbyte av god praxis, eftersom välfärdsområdenas verksamhetsprinciper ännu håller på att utformas. Dessutom lyfte man fram betydelsen av barn- och familjeorienterade verksamhetsprinciper samt fungerande samarbetsstrukturer.

I samband med att barnstrategins roll etableras och verksamhetsstrukturerna utvecklas under denna regeringsperiod är avsikten att skapa forum också för dialogen med intressentgrupperna och uppföljningen av åtgärderna. Deltagarna betonade öppna och regelbundna forum som fokuserar på både mer omfattande och åtgärdsspecifik uppföljning och informationsutbyte. Barnstrategin informerar om nästa öppna aktualitetsöversikt under hösten.